Greece – Mistras

Mistras

Благодарение на един Rougth Guide за Гърция се информирахме за забележителностите, които ни дебнат зад всеки ъгъл. Наистина там на всяка тухла има табела ‘Археологическа забележителност’, дори на едно малко зидано ъгълче, което на пръв поглед беше недосъборена къща.

Бяхме решили, че все нещо ще видим на връщане – или Мистра (последната паднала византийска крепост) или Микена (люлка на Микенската цивилизация). В крайна сметка … понеже така и така минавахме през Спарта, решихме да се опитаме да намерим Мистра. Разбира се…малко се загубихме следвайки табелите:))

Постоянно обикаляхме около няклко струпани камъка останали от стара римска баня. Аз дори си мислех, че това е останало от прословутия византийски град.

После обаче все пак успяхме да стигнем до град Мистра. А той ни посрещна с някакъв пазар…битак…незнам…сергии по улиците…народ…кебапчета (или гръцкия еквивалента на панаирна скара) чалга…изобщо…цигания…И всичко това на главното шосе влизащо в града. Колата пълзеше едвам едвам…Дори за малко да се откажем..но все пак напредвахме малко по малко…

Сдел като отминахме пазарището…градчето се оказа много симпатично…Със спретнати къщи…зелени градини и много цветя. А на хълма отсреща се мъдреха няколко крепостни стени…

Добре че продължихме…Мистра е чудесна позапазена крепост. Дори Олимпия не ме впечатли толкова…

В крепостния град са запазени църкви, палата и …разни други стради, които обаче не запомних…

Но пък църквите бяха действащи. А най-отгоре се намира замъка. От там гледката е страхотна. Зелено..хълмове и в низината отдолу подредени маслинови горички.

А ето и малко история за Мистра:

Града е създаден през 1204 година. След завладяването на Константинопол от латините Мистра също попада в ръцете на западноевропейските рицари и влиза в състава на Латинската империя.Но местните жители (основно гърци, но също така и мигриращи арнаути) така и не били покорени от кръстоносците. Епирското деспотство и Никейската империя (средновековни гръцки царства образували се в земята на бившата Византийска империя) продължили борбата за възстановяване на Византия и и завземане на нейната столица Константинопол. След 1261г. Мистра и обкръжаващите я области във вътрешността на Пелопонес официално преминават под управлението на възстановената Византийска империя.Но понеже били изолирани от основните неелински управления (Афинското Херцогство, Велика Влахия) Мистра и прилежащия и регион се дистанцира от империята в политико-административен план. Така се формира Дестпотството на Мистра официално асоциирано с Византия. Мистра става негов център а също така и културна и икономическа столица на късната Византийска империя, главната столица която – някога величествения Константинопол – под влиянието на кръстоносците и османците постепенно упадва.  След превземането на Константинопол през 1453г. от османците Мистра става последната столица на Византия докато не пада седем години по-късно – през 1460г. под османска власт.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: