Скобелев парк – Плевен

Една от основните забележителности на моя роден град е Панорамата …заедно с парка пред нея – Скобелевия парк. Скобелев парк-музей изграден е на самото бойно поле през 1904-1907 г. На това място по време на третия щурм на Плевен (30 август – 11 септември 1877 г.) отрядът на генерал Скобелев води кръвопролитни сражения, в които падат убити и ранени 6500 воини. Напоената с кръв местност оттогава се нарича “Мъртва долина”. Костите на загиналите намират вечен покой в 9-те братски могили и костницата. Десетки руски оръдия от войната са подредени като батареи. Ето тук има още информация.

Паркът е позанемарен – дървените седалки на пейките явно отдавна са помогнали някому да се стопли през зимата…лалетата по алеята пред Панорамата ги са заменени от проста трева…при това саморасляк:) Но паркът е придобил една чудесна …дивост…

Из парка стоят разбира се паметните плочи на загиналите руски войници при битката за Плевен. Инак няма кой знае колко интересни неща за разглеждане, а и самия парк е малък. Не броя Панорамата …мисля, че е място което всяко дете трябва да види…като малка се взирах с часове за да се опитам да видя границата между картина и декор…и бях почти убедена, че си е безкрайна възстановка. Сега вече е по-лесно да видя границата…но тогава бях като омагьосана…

Спомням си още и че в парка дори имаше засадени дървета от руските космонавти, тогава много на почит у нас. Пред всяко дърво имаше табела какво е и от кого е засадено. Уви…не успях да позная дърветата…а табелите отдавна са изчезнали. Бях любопитна дали мога да ги позная…а и беше важно да се нахваля пред Тин с нашенските забележителности.

Спомням си, че и костницата беше отворена за посетители…но сега стои заключена. е..може да я отварят от време на време, но не съм го уцелвала.

А преди…хм..доста години вече…дори си омърлях дънките с масло от оръдията на входа..ама кой ме е карал да се кареча по тях:)

От миналата година (2011) се прави възстановка на събитията от третия щурм на хълма зад Панорамата – тук има повече за обсадата на Плевен (притеснявам се, че не си спомням всичко от училищно време). По пътя към София се вижда и паметник на мястото където Осман паша предава сабята си на Белия генерал.

За Осман Паша – преди години се запознах с един турски колега – Бахадир. Когато си разказвахме кой от къде е…след дълги и напразни опити да обясня повече за Плевен споменах Осман Паша, а той с веднага се въодушеви, че това е Великия Осман Паша и започна да ми разказва за него. Странно е и забавно как една и съща история има различни гледни точки и пропаганда в различните държави:)

и накрая…малко снимки от нашата разходка из Скобелевия парк – тук

За малко да забравя…тук има чудесни стари фотографии на Скобелевият парк

Advertisements

~ by ogita on 23/05/2012.

One Response to “Скобелев парк – Плевен”

  1. Ох, че мили спомени ми навя всичко това…. А като се сетя колко е занемарено сега – и не само Скобелевия парк, Кайлъка също…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: